Parfum de mere şi lămâi

duminică, 25 noiembrie 2012 · Posted in

Cine nu a încercat minunata lămâie. În ceai, sub formă de plăcintă, gume, jeleuri, îngheţată, parfumuri, proaspătă, sub formă de gel de duş, de pastile etc. Cui nu-i place lămâia? Fie ea şi o simplă esenţă ce-i poartă savoarea, parfumul, proprietăţile. Te relaxează, îţi învie simţurile şi te face să te gândeşti doar la ea. Ţin minte că atunci când eram mică, lămâia era singurul fruct folosit în a face ciuda cuiva. Da, da ... unii au şi încercat să lingă o lămâie în faţa unui cântăreţ şi nu s-a terminat bine ... pentru cântăreţ. Mulţi se feresc să consume des lămâie, datorită faptului că este acră şi vreau să subliniez că este cea mai mare greşeală. Eu una prefer să previn pe cale naturală decât să tratez pe cale chimică. Probabil ştiţi, dar pentru cine nu ştie voi enumera mai jos cele mai importante proprietăţi ale acesteia:

- ajuta în afecţiunile gâtului (şi alături de miere nu este doar sănătoasă ci şi delicioasă), ajută la întărirea sistemului imunitar, alină şi tratează bolile de stomac, indigestia, febra, reumatismul, hipertensiunea arterială, căderea părului, excesul de greutate, tulburări ale aparatului respirator etc.

- ajută la preîntâmpinarea declanşării diabetului, reducerea temperaturii corpului, prevenirea accidentelor vasculare cerebrale şi pentru unii prezintă metoda perfectă pentru a alunga ţânţarii. Ştiaţi că limonada poate curăţa pietrele de la rinichi şi în combinaţie cu uleiul de măsline ajută la eliminarea pietrelor biliare.  Aceasta mai este folosită şi pentru curăţarea unor materiale sau pentru îngrijirea dinţilor. Pentru mai multe detalii intraţi AICI.

Mărul ... mhh deliciosul meu măr, prietenul meu din copilărie. Nimic nu se compară cu gustul acestui fruct perfect ce vine în atât de multe culori şi arome. Preferatul meu însă rămâne mărul verde cu parfumul lui revigorant şi gustul proaspăt. Ştim cu toţii că mărul este principalul aliat în lupta cu bolile şi stresul de zi cu zi. Era şi o vorbă veche: "Un măr pe zi, ţine doctorul la distanţă!". Foarte adevărat. Mă uit de multe ori la bunicii noştri, la oamenii în vârstă (în special cei de la sat) ... cum se menţin oare atât de bine? Pe lângă muncă, clar participă şi o alimentaţie sănătoasă din care mărul nu lipseşte. Vine sub felurite forme apetisante. Plăcinte cu mere, ştrudel, mere caramelizate, mere coapte în sobă, mere rase cu zahăr, compot, gem de mere, felii proaspete de mere servite ca desert, atât vara ... reci de la frigider cât şi iarna, după o masă copioasă, pentru a ajuta atât la digestie cât şi la alinarea papilelor gustative. Ştiaţi că mărul reglează tranzitul intestinal, dar ştiaţi că stabilizează flora intestinală şi întăreşte sistemul imunitar? Ştiaţi că reduce nervozitatea şi că oferă un somn liniştit? Că previne apariţia cancerului, reduce colesterolul şi previne atacurile de cord? Că elimină acidul uric şi dezintoxică organismul?  Pentru mai multe detalii intraţi AICI.

Până una alta, haideţi să vă readuc aminte de Parfumul pâinii combinat de această dată cu parfumul mărului şi cel de lămâie. Voi pune mai jos o reţetă delicioasă de plăcinte cu mere, lămâie şi scorţişoară (preluată de AICI).

Ingrediente:
- 10 buc. mere - 1 buc. praf de copt - 1 linguriţă scorţişoară - 1 buc. lămâie - 250 gr margarina - 1 vârf sare - 10 lingura zahăr - 150 ml apa - 300 gr faina albă

Mod de preparare:
Prăjitură de mere cu lămâie şi scorţişoară este o prajitura de post delicioasă. Am pus într-un castron 250 g margarină foarte moale sau topită, apă rece, zeamă de la o lămâie, 5 linguri zahăr, un vârf de sare şi, la urmă, faină. Am amestecat aluatul cu lingura, apoi l-am frământat timp de 10 minute cu mâna. L-am lăsat să se odihnească la frigider, timp în care am curăţat merele şi le-am dat pe razătoarea mare, după care le-am călit puţin în ceaun şi le-am amestecat cu scorţişoara şi zahărul, apoi le-am lăsat să se răcească. Am tăiat aluatul în 2 părţi egale şi am întins jumătate pe blat şi am făcut prima foaie. Am pornit cuptorul pentru a se încălzi. Am uns tava cu puţin ulei şi am presărat făina pentru a nu se prinde prăjitura. Am întins prima foaie şi am adăugat merele peste ea, după care am făcut şi ce-a de-a doua foaie şi am pus-o peste mere. Am pus tava în cuptor şi-am lăsat-o acolo până a trecut testul cu scobitoarea. Am scos prăjitura din cuptor şi-am lăsat-o să se răcească după care am presărat puţin zahăr pudră peste ea.

(Reţetă postată AICI de oanapl)

 Poftă bună şi o Duminică cât mai savuroasă!

Povestea participă la Clubul poveştii parfumate, înfiinţat de Mirela. Tema de azi a fost propusă de Tury. Au mai scris si: Mirela, Carmen, Vienela, Gabi, Silving, Roxana, Lili3d, Elly, Karmapolice ...

18 Responses to “Parfum de mere şi lămâi”

  1. Dragă Ioana, povestea ta e tonică, plină de veselie, îmi plac foarte mult și imaginile alese! Povestea ta chiar are efectul unui măr proaspăt și al unei limonade de la gheață, care te revigorează pe loc!
    Și rețeta e bună de copiat și executat, are multe mere și e ok în dietă! ;)
    Te felicit și...și te rog să te gândești la o temă care va fi peste două săptămâni. Mulțumesc, duminică frumoasă îți doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. :D da ... chiar foarte expresive as putea spune. O zi frumoasa!

      Ștergere
  3. Ador si merele si lamaile, atat parfumul lor cat si gustul. Prajiturile cu mere si lamai sunt preferatele mele. Interesanta reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca am reusit sa scriu despre ceva ce iti place, acuma daca mai faci si prajitura ... pot spune ca am reusit o postare minunata! :D
      O zi frumoasa!

      Ștergere
  4. nimic nu-mi place mai mult ca gustul de lamânie! ;) am fost o ciudata de mica, râdeau toti in jurul meu cum ma strâmbam muscând din lamâie, pe care o mancam cu coaja cu tot! :) astazi fac la fel.
    Multumim pentru super reteta de placinta cu mere!
    o duminica parfumata sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) si pe mine ma amuza sa vad o persoana mancand lamai. Am incercat si eu o data dar ... nu mi-a iesit! Numai in ideea ca trebuie sa musc din ea am inceput sa ma stramb :)))) cu placere.
      O zi frumoasa!

      Ștergere
  5. Mulțumesc pentru informații și... rețete!
    Zile bune!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mere si lamai...sanatate curata!
    Ceea ce e frumos, asa cum spui si aici, e ca aceasta sanatate se afla atat de aproape de noi. Doar sa intindem mana. In plus, merele sunt totusi unele dintre cele mai accesibile fructe, si ca pret si pentru ca sunt aproape un fel de fructe nationale ;)
    Iar placinta cu mere, este destul de simpla si atat de buna! Eu o fac fara scortisoara. Nu pot manca nimic cu scortiosara...nici migdale amare, ori cuisoare...
    Lamai...iarna le pun la greu in ceai...pana-l fac ca un fel de limonada :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu fac cateodata exces de lamaie in ceai :D .. e bun, ce sa mai. Oricum, am observat ca atunci cand beau limonada si ceai cu multa lamaie, racesc mai greu. O zi frumoasa!

      Ștergere
    2. intr-adevar placinta cu mere este delicioasa si este singurul lucru cu mere care imi place...citind postul tau parca ii simt minunata aroma

      Ștergere
  7. mmm...prajitura cu mere arata grozav :)
    iubesc mirosul merelor coapte,imi dau o senzatie de bine asa cum lamaie as manca aproape cu orice...imi place sa storc putina lamaie peste friptura de porc sau de pui la gratar si uneori chiar si peste omleta simpla...ii da un gust aparte :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Unele lucruri nu le-am stiut despre lamaie si mar, acum cand am citit ce-ai scris, ma gandesc ca ar trebui sa cumpar lamai si sa-mi fac limonada cu zaharina.
    Merele imi plac, insa n-am voie sa manac prea multe, din pacate.
    Sa ai o duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  9. Prajitura ta cu mere si scortisoara arata foarte bine, cred ca a fost foarte delicioasa.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.