1800 toamna

duminică, 1 iulie 2012 · Posted in


             Trăind într-o societate modernă, ştiind ce înseamnă moda în timpul nostru, în momentul în care vezi frânturi din istorie şi intri în contact cu "vechiul" ce odată era în vogă, rămâi plăcut surprins şi simţi cum în interiorul tău ia naştere o "sete" de cunoaştere (sau cel puţin asta mi se întâmplă mie). Te uiţi în jurul tău şi vezi cum lumea evoluează. De exemplu, hainele de-a lungul timpului. Ce evoluţie surprinzătoare! Ştiţi filmele cu tema istorică, filme din perioada burgheză? Filmele ce îşi desfăşoară acţiunea undeva în a-2-a jumătate a secolului XIX, în jurul anilor 1850 când în domeniul modei are loc un "boom" ce marchează istoria. Când te uiţi la tv totul pare ca din vis, ireal, o poveste frumos construită pe scheletul unei imaginaţii bogate. Nu! Totul este real, totul a existat la timpul său şi a lăsat urme.

               Dacă eşti atent la micile detalii vei rămâne uimit cât de mult însemnau hainele pe vremea aia. Multe din hainele purtate erau cusute manual şi nu vorbim de un metru de material ci de cantităţi impresionanate şi asta doar pentru o singură rochie. Cu cât era rochia mai mare cu atât averea era mai mare. Femeile erau considerate "vitrine" ale puterii soţului. Cum nu era de ajuns şi în vremea respectivă se punea mult accentul pe onoarea domnişoarelor, pe sub rochia incredibil de grea se purta şi lenjeria de corp (formată din cămaşa, corset şi pantalonii lungi cu dantelă). Materialele folosite poate nu erau din cele mai normale dar sigur făceau parte din categoria materialelor naturale. Se folosea o gamă largă de jupoane iar materialele ce dominau erau părul de cal şi trestia de zahăr. Cele mai multe garnituri au fost aplicate în zonele cele mai importante, decolteul bogat în ţesături fine şi dantelă se întindea până la umeri, rochia la mijloc se subţia (aici intervenind corsetul pentru a ajuta talia) şi apoi iar se lărgea spre tiv. Odată cu trecerea anilor au avut loc anumite schimbări, deloc majore, lărgirea mânecilor şi adăugarea de jupoane. În anii 1870 - 1880 a apărut şi rochia cu turnură (acele rochii cu coadă de păun), rochie special confecţionată pentru recepţii. Din anul 1890 s-a observat o schimbare la nivelul jupoanelor, rochiile deveneau puţin mai scurte, se punea accentul pe scoaterea crinolinei, însă nu s-a renunţat la corset. Deşi rochiile începeau să devină mai scurte, intimitatea şi misterul femeii rămânea intact, folosindu-se piese vestimentare special confecţionate pentru a acoperi pielea. Erau la modă pălăriile cât mai mari, penele reprezentau un accesoriu de neînlăturat iar ca încălţăminte dominau botinele cu şnur.

               La bărbaţi domeniul vestimentar a avut şi el de suferit. La început se purtau hainele "ţepene" cu mâneci şi pantaloni cilindrici unde domina mereu negrul. Un alt element indispensabil la acea vreme era jobenul. După câţiva ani, pentru bărbaţi cel mai important element vestimentar devine fracul, acesta completând imaginea alături de vesta albă, cravată, mănuşi şi jachetă. Pantalonii aveau formă de burlan şi se evita călcarea acestora la dungă.

               Acum nu ştiu voi dar mie mi-ar plăcea să "experimentez" această perioadă a timpului şi doar de dragul distracţiei. Îmi închipui că şi cei care au această şansă se distrează şi mă refer la actori (cam singurii care sunt suficient de norocoşi încât să aibă parte de o astfel de experienţă).

Leave a Reply

Un produs Blogger.