Acest animăluţ vesel face parte din genul
Setonix şi este un mic marsupial de dimensiunile unei pisici, ce seamănă foarte mult cu un
cangur. Micuţul erbivor nocturn poate fi întâlnit cel mai des pe insulele
Rottnest şi
Bald, reprezentând unul din primele mamifere australiene văzute de europeni.
(Sursă)
Descriere: cântăreşte între 2,5 şi 5 kg şi poate ajunge la o lungime de 45 cm, coada nemăsurând mai mult de 30 de cm. Are o constituţie îndesată, cu urechi rotunde, cap mic şi lat, corpul este acoperit de păr aspru şi scurt de culoare cafenie. Are picioarele din spate puternic dezvoltate ceea ce îl ajută să se caţere în copaci, dar nu îl ajută la sărit (asemeni cangurilor).
(Sursă)
Quokka trăieşte în grupuri de la 25 - 100 de indivizi, conduşi de un mascul dominant având o ierarhie foarte bine stabilită. Se hrăneşte cu iarbă, frunze, rădăcini şi seminţe, înghiţind hrana întreagă pe care mai apoi o regurgitează şi o mestecă. Poate supravieţui luni întregi fără apă însă în perioadele caniculare lipsa acesteia poate fi fatală. Femelele nasc o singură dată pe an, un singur pui.
(Sursă)