Parfumul pâinii

duminică, 4 noiembrie 2012 · Posted in

Aşa cum ştim toţi, pentru noi romanii (în special), pâinea reprezintă o valoare spirituală (în primul rând) foarte mare şi tradiţională.

Spiritualitatea acestui produs se leagă de Domnul nostru Iisus Hristos, aceasta fiind considerată trupul Lui aşa cum şi vinul reprezintă sângele Lui. Se spune că la Cina cea de Taină, s-a servit pâine dospită ca şi ultimă masă reprezentând trupul Domnului, conform spuselor Bisericii Ortodoxe ... pe când comentatorii romano-catolici susţin că Cina a fost sfinţită cu azimă.

De asemenea, Sfânta Liturghie mai poartă denumirea şi de Euharistie sau de Frângerea Pâinii şi semnifică o Sfântă Taină (pe o parte) şi celebrarea morţii şi învierii lui Iisus Hristos (pe altă parte).

Cina cea de Taină
Tradiţional, pentru noi romanii, pâinea alături de sare reprezintă viaţă şi se leagă tot de Dumnezeu. De pe timpuri însă, se respectau anumite obiceiuri odată cu producerea acesteia, aşa cum se întâmplă şi azi (mai mult în zonele rurale) ... "nu putem să exemplificăm mai bine acest simbol decât gândindu-ne la modul în care şi acum, ca şi odinioară, se pregătesc femeile din satele Moldovei să facă pâinea: în haine curate, cu broboada schimbată, frământând cu grijă aluatul, în covata de lemn, cu făina cernută, cu apă curată, de izvor, adăugând drojdia care va da viaţă aluatului, îl va face să crească, primenind apoi tăvile şi cuptorul, făcând semnul crucii înainte de a o pune la copt şi, în fine, pregătind un ştergar alb, pe care va fi aşezată pâinea aburindă. „Grâul este cinstea mesei, iar păpuşoiul e hrana casei“, spunea folcloristul Simeon Florea Marian, referindu-se la rolul de căpătâi al pâinii."
Cu timpul, nu a evoluat doar omul, odată cu acesta şi micul aluat şi a luat fel şi fel de forme şi parfumuri ... dar mereu pornind de la mireasma de bază ... viaţa!

La o simplă trecere în  revistă, vorbind strict de ţara noastră, există atâtea sortimente de pâine ... cu cereale, cu grâu sau cu tărâţe, albă sau tip chifle, pâinea cu cartofi etc. ... dar vă gândiţi la nivel global, câte feluri şi arome de pâine exista? Câtă savoare şi câtă plăcere emană aceste minunate creaţii denumite ... pâini?

"Există multe variaţii de la reţetă de bază a pâinii, incluzând pizza, chapati (o pâine indiană), tortilla, baghete franţuzeşti baguettes, pita (pâine turcească), lavash (pâine armenească), biscuiţi, covrigei uscaţi cu sare pretzels, naan (pâine din Asia Centrală şi de Sud asemănătoare cu pita), covrigi bagels, puri (pâine indiană nedospită) şi multe alte varietăţi." (pentru mai multe detalii privind pâinea în diferite ţări, accesaţi linkul de mai sus)

Unii s-au luptat pentru a crea cea mai mare pâine din lume, sau mă rog ... una din cele mai mari şi le-a ieşit o pâine de 8 kg ... dar nu s-au mulţumit şi vor să facă una de 60 de kilograme ... unde asta? La Targul de Aricultura INDAGRA (pentru cei ce vor să-şi găsească un loc la masă).
Târgul INDAGRA tine până Duminică (adică azi) ... pentru cei din zonă, nu vă pot ura decât poftă mare!
Cred că mai sunt atât de multe de zis despre pâine, încât ... nu ştiu, probabil aş sta aici până la noapte şi încă puţin ... de asta îi mai las şi pe ceilalţi participanţi la "Clubul Poveştii parfumate" să ne încânte cu poveştile lor: Mirela, Carmen, Silving, Vienela, Sara, Gaby, Elly, Diana si Roxana. Pentru cine nu ştie, acest club a fost înfiinţat de Mirela Pete (acolo unde puteţi găsi şi detalii de participare), iar tema de azi a fost propusă de Silving. O zi frumoasă vă urez!

22 Responses to “Parfumul pâinii”

  1. pâinea este viata!
    interesante informatii, multumim!

    RăspundețiȘtergere
  2. Complexă și frumoasă postare, dragă Ioana! Dacă spiritualitatea unui popor are la bază pâinea, e bine, foarte bine, deoarece mirosul de pâine îi apropie pe oameni și îi face mai prietenoși și mai buni. Mai dornici de viață stabilă și categoric mai familiști. Familia e celula de bază a societății, iar îndepărtarea de această valoare nu e bună. Să fie deci PÂINEA cea care îi unește pe oameni!
    Mulțumesc, să ai o zi cu parfum de pâine caldă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru cei ce vor sa vada, bucuria sta in cele mai simple lucruri ... multumesc mult. O zi frumoasa va urez!

      Ștergere
  3. Foarte bună postarea de azi. Documentată și ilustrată cu imagini și exemple relevante. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, multumesc :D ... multumesc. O zi frumoasa si o saptamana usoara la servici! :D

      Ștergere
  4. Postare interesantă din care am aflat atâtea lucruri despre care nu știam...
    Mulțumesc!
    O zi plină de frumos și soare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oricand cu placere. O zi frumoasa si o saptamana usoara la scoala! :D

      Ștergere
  5. Frumoasă abordare!
    Duminiă plăcută!

    RăspundețiȘtergere
  6. Atunci sa ne grabim sa gasim un loc la masa :) Ca deja mirosul a ajuns aici. Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i asa? Credeam ca doar eu il simt :)))) ... o zi frumoasa!

      Ștergere
  7. Doar acum am auzit despre obiceiul din Moldova legat de producerea painii noastre cea de toate zilele.
    Cred ca brutarilor ar trebui sa li se dedice o zi speciala, la fel si celor care seamana graul, il culeg, il treiera, il macina...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar trebui, dar nu sunt apreciati. In orice munca este un obicei, un efort ... o pasiune. O zi frumoasa!

      Ștergere
  8. Mi-am marit orizontul ,,cunoasterii" in ceea ce priveste painea si parfmul ei prin postul tau. Multumesc si o saptamana minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca am contribuit la asta :D ... o saptamana frumoasa!

      Ștergere
  9. Foarte frumos ai scris despre interpretarea din punct de vedere spiritual a ritualului painii, caci pana la urma facutul painii e un ritual. Probabil putin diferit pentru fiecare popor dar, in fond, la fel de important. Painea e un aliment magic.
    M-a uimit painea aceea uriasa. Cum oare au copt-o...astea e mirarea mea :) Interesante informatii.
    O saptamana buna iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu .. probabil au un cuptor ceva ... special creat :)) nu stiu, dar la asta m-am gandit si eu :D
      O saptamana frumoasa si tie draga Elly!

      Ștergere
  10. Pentru ca ieri am scris despre painea calda, pentru ca am citit cateva dintre articolele participante la Clubul povestii parfumate, mi-am dorit mult sa pregatesc o paine in casa, dar nu am reusit. Toata ziua, pana tarziu in noapte, casa mea a fost plina de musafiri si nu era prea frumos din partea mea sa stau in bucatarie, framantand aluatul. Dar astazi sigur voi face o paine.

    RăspundețiȘtergere
  11. Mi-a placut tare mult articolul! putini mai sunt cei care privesc painea astfel, pt majoritatea e doar un aliment de umplutura...Eu imi amintesc de copilarie, cand painea era veche si pe cartela, si mama ne cocea o painica rotunjoara, pe care o adulmecam pana cand se racea..:)

    RăspundețiȘtergere
  12. A face pâine - o artă a menținerii sănătății familiei?
    O săptămână frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  13. Excelent descris "procesul" producerii painii.
    Imi place painea simpla – fara masline si alte cele care se mai baga in aluat – dar nu fac mofturi cand cineva imi ofera paine colorata – ca, doar, nu mananc in fiecare zi! :)
    Ce discret - si potrivit - ai impletit in descriere si Targul care s-a incheiat Duminica! Trebuie sa fi fost o… nebunie de parfumuri acolo!
    Viata fericita!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.