Parfumul dimineții de Crăciun!

duminică, 16 decembrie 2012 · Posted in


Incep cu o melodie care mie imi place atat de mult!!!!

 

Adesea când eram mică, școala la mine începea cu întrebarea: ”Cât mai e până la vacanță?” ... deși estimam distanța în zile, nici o așteptare nu era la fel de mare precum cea dinaintea Crăciunului.


Când vedeam că începe să ningă, chinul devenea de nesuportat, mă gândeam mereu la Crăciun, la vacanță, la săniuș, la brăduțul mult așteptat și la cadourile ce aveam să le găsesc în dimineața de Crăciun. O urmăream constant pe mama pentru a afla ce-mi aduce Moșul dar sub nici un chip și fel nu reușeam. Cea mai mare încântare mă cuprindea atunci când trebuia să împodobim bradul în ajun. Vedeam sub brad tot felul de cadouri, mi le imaginam până la cele mai mici detalii și purtam pe față un zâmbet tâmp. Totul atunci se rezuma la joacă, eram copil doar, nu? 

Mă gândesc la copii din toată lumea și îmi aduc aminte de mine. Cu hăinuțele lor curate, cu clopoțelul și nasul roșu, cum fug din ușă în ușă și poartă cu ei zâmbetul inocenței, a lipsei grijilor și visul de dimineață. Mă apucă nostalgia și pic ca într-o transă presărată cu amintiri sute și sute. Îmi amintesc loviturile de la sanie, dulciurile înmânate de bunica, bătaia cu bulgari, cadourile din atâția ani și brusc mă trezesc la realitate și văd un context cu totul diferit, un peisaj din care "acel" Moș Crăciun nu mai face parte dar în care am alături familia, prietenii și colindătorii.  Așa-i că sunt frumoși?

Acum însă, pentru mine dimineața de Crăciun înseamnă cu totul altceva. Am crescut, m-am maturizat și văd adevărata lui valoare. Simt mai intens parfumul bradului verde, aroma cozonacului, a portocalelor și a scorțișoarei ... mireasma sărbătorilor. Parfumul cănii cu ciocolată caldă, zâmbetul mamei când mă vede dimineața, fericirea tatei când ne vede pe toți împreună și rânjetul fratelui meu când îmi mai găsește câte o poreclă nouă. Ah da ... să nu uit de bunica mea cea scumpă. Au trecut atât de mulți ani peste ea și cu toate astea tot îi râd ochii când ne vede ... deși asta nu are strictă legătură cu sărbătoarea, ea ne zâmbește mereu, dar e bunica ... cum să nu o pomenesc?

Cu o dimineață începută vesel, cu o stare de bine și cu multă inspirație, pun mâna pe telefon și încep să sun, să dau mesaje ... să le urez tuturor câte ceva după cum îi cunosc și știu că le-ar place să fie alintați. Să nu uit să pomenesc de colindele ce răsună în toată casa. Deși e la modă colindul comercial, noi mereu auzim colinde bisericești ... sau cel puțin cât e tata în casă.

Mă uit la ce scriu și parcă nu-mi vine să cred cât de mult ne schimbăm de-a lungul timpului și cum reușesc anii să-și pună amprenta asupra noastră. Cine s-ar fi gândit acum 10 ani că voi ajunge undeva în viitor, să apreciez atât de mult familia, sărbătoarea în sine, prietenia ... că nu voi mai pune preț pe cadouri sau dulciuri, că nu voi mai sta cu nasul lipit de geam? Poate ar părea că mă cert ... dar nu este așa. La urma urmei, toate treptele peste care pășim au frumusețea lor și o bogăție aparte. Învățăm să ne bucurăm de fiecare în parte, păstrăm amintirile frumoase dar și cele dureroase și le împărtășim celor ce ne succed, îi învătăm ce e bun și frumos și ne fericim prin bucuria lor.

Această poveste aparține clubului Poveștii parfumate, înființat de Mirela. O zi frumoasă!

31 Responses to “Parfumul dimineții de Crăciun!”

  1. asa si trebuie , ne maturizam :)
    frumoasa poveste !

    RăspundețiȘtergere
  2. O perspectiva asupra sarbatorilor in viitor, o reintoarcere scurta in trecut, ca sa te transpui intr-o alta ipostaza acum si in viitor, asupra valorii "bradului" si a cadourilor, a sarbatorilor de Craciun.
    Ai dreptate cu varsta are alte valori mai de pret, precum prietenia, familia, bunatatea, iubirea, daruirea si altele.
    Nu degeaba exista postul, pentru o introspectie interioara, ca sa intampinam Nasterea cu mare bucurie.
    Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
  3. Știi, Ioana dragă, e bine să ne schimbăm... N-am mai scris despre diminețile copilăriei, mă refer la cele de Crăciun, deoarece trebuie să accept schimbarea, maturitatea, chiar bătrâneațea care se apropie, nu-i așa?!
    Mă bucur că te-ai schimbat frumos!
    ”Simt mai intens parfumul bradului verde, aroma cozonacului, a portocalelor și a scorțișoarei ... mireasma sărbătorilor. ”
    Minunată povsetea ta, te felicit! Am simțit mireasma unică a dimineții de Crăciun și îți mulțumesc pentru asta.
    Crăciun luminos, vesel și frumos! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Citind ce ai scris tu aici :D am intrat intradevar in atmosfera sarbatorilor, multumesc >:D< zi faina :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Câtă dreptate ai! Foarte frumoasă spovadă!
    Ca mulţumire, te rog să primeşti
    http://anastasiaanestis.blogspot.ro/2012/12/blog-of-year.html
    cu îmbrăţisări şi pupici!
    O duminică caldă, ca-n povestirea ta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Da... Crăciunul mi se pare cea mai frumoasă sărbătoare dintre toate!
    E frumos să te bați cu bulgări când ninge, după aia zăpada se murdărește și se întărește. Tu ce părere ai? Am dreptate?
    O să fac o postare cu cântecele mele preferate de Crăciun pe ''Maria''.
    Te aștept să mă vizitezi!
    Te pup!:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumoase v-au fost diminețile Crăciunului copilăriei!
    Să păstrați mereu aceste miresme plăcute!
    Vă doresc să aveți un Crăciun fericit alături de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
  8. da...evolutia fiecaruia dintre noi face parte din farmecul de neinlocuit al Craciunului...
    am regasit la tine atmosfera de Craciun pe care o iubesc chiar daca de ani buni intre mine si familia mea se afla un ocean care ne desparte, dar atata timp cat exista prieteni si familia pe care ne-o construim noi singuri la un moment dat, nu putem decat sa ne bucuram de Parfumul diminetii de Craciun :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este. O seara frumoasa si sarbatori fericite, draga noastra Pandhora!

      Ștergere
  9. In multe familii, Craciunul si alte sarbatori au devenit evenimente in care familia se intalneste.
    Iti doresc un Craciun fericit!

    RăspundețiȘtergere
  10. Indiferent de grijile care ne apasă, când vine Crăciunul totul se schimbă...
    Zile senine!

    RăspundețiȘtergere
  11. E frumos ce-ai scris si...ai dreptate :)
    Asa este, la un moment dat tot ceea ce facea parte din viat de copil, adolescent...incepe sal plece cumva si sa lase locul altor preocupari, mai potivitae cu vartsa adulta.
    SI eu am amintiti frumoase, placute din copilarie, si eu ma jucam nebuneste cu zapada, veneam uda fleasca in casa...si faceam cam multe nazdravanii. Acum, nu ma mai intereseaza bradul nici macar ca decor. Vei vedea, la fel vei pati peste ani. Cat am gandi ca nu, cam asa se intampla. Nici eu nu credeam daca mi-ar fi spus cineva asta in copilarie :))
    E minunat ca ai o familie frumoasa langa care sa petreci in liniste si bucurie sarbatorile de iarna.
    Sa-ti zic de acum Craciun fericit? La cat de putin ai fost prin blogosfera in ultimul timp... :)
    Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incep sa simt schimbarea si incerc sa ma adaptez noilor conditii.
      Sper sa fiu mai activa de sarbatori, daca nu 24/25 .. macar cat sa va urez cele frumoase!
      O seara frumoasa!

      Ștergere
  12. Stai sa vezi cand ajungi la varsta mea... Ma bucur de cate ori primesc daruri, dar nu le maiastept infrigurata, ca altadata. Acum, cea mai mare placere a mea este sa ofer cadouri, sa imi fac familia fericita.
    Frumos ai descris atmosfera Craciunului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asta simt si eu si nu-mi pare rau. Multumesc. O seara frumoasa!

      Ștergere
  13. Exceptionala postarea!
    Iti doresc un Craciun tare fericit asa cum era cand erai mica!
    Inca putina rabdare, mai este o saptamana! :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu, abia astept. Multumesc mult Minnie. Sa dea Domnul ca fiecare din noi sa avem parte de sarbatorile pe care ni le dorim. O seara frumoasa!

      Ștergere
  14. Pst? Ai un premiu la mine pe blog :)

    RăspundețiȘtergere
  15. sa nu-ti pierzi niciodata "sufletul de copil"! sa te bucuri oricand de sarbatorile de Craciun, sa cauti sa fii intotdeauna alaturi de cei dragi, de familie pentru ca da - asa cum ai scris cu atata gingasie aici, spiritul Craciunului este familia si dragostea fata de oameni.
    O saptamâna minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  16. "La urma urmei, toate treptele peste care pășim au frumusețea lor și o bogăție aparte." Adevărat, şi foarte frumos spus!

    RăspundețiȘtergere
  17. Foarte frumoasa povestea!
    Sufletul de copil nu il pierdem niciodata! Chiar si in acest an am asteptat cu nerabdare darurile de la Mos Craciun! Din copilarie si pana azi nu l-am vazut pe Mos punand darurile sub brad! :) Si mereu e ceva acolo si pentru mine! Pana la urma tot il vad eu pe Mosneagul acesta drag!
    Un sac cu bucurii iti doresc!
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.