Gândaci ...yumm!

joi, 9 august 2012 · Posted in

Cum zboară vorba din gând prin vânt ... vorbeam ieri cu cineva despre cutremur, de acolo am ajuns la Apocalipsă, de acolo am ajuns la termenul limită pentru hrană şi de acolo am ajuns la: 
- "Beahh!!!" 
... eu, ca de obicei, prin umorul meu macabru i-am prezentat persoanei cu pricina, ideea antropofagiei şi am primit un: 
-"Beahh!" 
... m-am mai gândit o dată şi i-am zis de entomofagie, însă, de data asta am primit un: 
- "Beahh! Beahh!" 
... pos de ce? În ziua de azi se ştie deja, gândacii se consumă în anumite locuri de pe planeta asta. Se spunea că de când cu dezastrele astea naturale, anumite civilizaţii au început să-şi schimbe meniul. Ştiaţi că insectele au valori nutriţionale cu mult mai mari decât ceea ce consumăm noi astăzi? Ba chiar mai mult de atât, cică sunt peste 1400 de insecte delicioase, sănătoase şi ... săţioase. 

S-au făcut topuri cu cele mai delicioase insecte, s-au scos cărţi (Cartea lui Bruno Comby. 1990. Delicieux Insectes: Les proteines du future. Geneva: Editions Jouvence, 156 pp) şi s-au luat ca animale de casă, ca şi cum ai creşte o găină ... ai grijă de ea până ţi se face foame! Carnea de greiere este echivalentă cărnii de vită însă cu un aport de calciu, fier şi fosfor. Ţin minte că văzusem undeva, că în Mexic există snack-uri din larve ... ţi le vinde la cutie. Mod de preparare: se prăjesc până devin crocante. 

Şi tot la capitolul larve cică este un fel de brânză care se lasă la mucegăit până face viermişori şi se consumă cu sau fără aceştia. O nebunie! Ce să mai. Comestibile mai sunt şi tarantulele, larvele de molii, furnicile, renumita larvă pentru "tequila flavor", albinele etc. Sunt şi reţete tradiţionale pentru prepararea lor, aviz pentru cei care doresc. Ştiu, e puţin scârbos ceea ce zic dar asta e realitatea. (Găbiţu meu scump nu mă înjura, dar tu m-ai stârnit.) 

Sărind puţin peste insecte, mi-am amintit un titlu "Tocăniţă de veveriţă cu lilieci murati", ah? Asta cum sună? Eu parcă-i văd coada aia stufoasă într-o farfurie. Ştiu din surse sigure că pe timpul războiului se consumau şi melci. Şi astăzi se consumă, însă, ca o delicatesă ... deşi pe timpuri se găseau şi se consumau pe toate drumurile. Cineva îmi povestea că se duceau în grădină şi îi culegeau de pe garduri, îi fierbeau şi îi mâncau. 

Când eram mai mică (generală), am văzut şi eu un proces de preparare al melcilor, de la cules până la produsul final, ba chiar mai mult, am fost invitată să gust şi eu din minunatele "piftelute din melc" ... nu ms !!! Deşi cei care le făcuseră erau obişnuiţi cu aşa ceva. Mă dau vitează acum când scriu, că e doar scris şi doar imaginaţie .. dar personal prefer să mănânc iarba toată viaţa decât să încerc aşa ceva, indiferent din ce specie face parte.

Fragment din
"Gândăcelul" (Elena Farago)

"De ce m-ai prins în pumnul tău,
Copil frumos, tu nu
ştii oare
C
ă-s mic si eu şi că mă doare
De ce mă strângi a
şa de rău?"
..............................................
Să te mănânc, doh!
  
*ăsta era umorul meu negru! Poftă bună! :D 

27 Responses to “Gândaci ...yumm!”

  1. "Să te mănânc, doh!" suna a lupu' din Scufita Rosie :P

    RăspundețiȘtergere
  2. :))) ai sa razi dar ... aia e o alta poveste ce m-a fascinat de mica :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai bine vegetariană, decât cu meniu a la gândaci! Ești mare figură! O zi frumoasă! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. :))) asa ziceam si eu. Multumesc! O zi frumoasa si tie!

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru gandaci, am doar un singur cuvant: BLEAHH !!. De cand am calcat un gandac cand eram mic, nu ii mai suport, nu mai vreau sa-i vad. Sunt scarbosi. Sa stii ca melci sunt buni la gust, am mancat o data :">.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce urata e fiinta din poza :)) blohhh:)))) :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Vorba ta "Bleahh". Mi se pare cel mai scarbos, insecte... Am vazut pe National Geografic, un popor care consuma fetusul din ouale de rata... Ma minunam cum pot sa manance asa ceva si cu pofta. "Meniul" era prezentat si turistilor, care bineinteles, se speriau si evitau zona.
    Daca o pulpa de vita ti-ar ajunge sa-ti faci ospat cel putin pentru o saptamana, iti dai seama cate insecte trebuie sa aduni pentru o singura masa? =)) Si daca e o familie numeroasa? Cu atat mai grav :))

    RăspundețiȘtergere
  8. @Mutulica: ce ai ma cu veverita? Ce ti-a facut? [-( ... vezi? Esti rau! :)))

    @Alyz: am vazut si eu cu rata :)) era delicatesa ... cam scarbos, mai ales cand te gandesti ca si miroase oul ala. Ziceau ca sunt mai satioase insectele, deci tind sa cred ca nu trebuie asa mult :))) ... la o masa in loc sa papi o portie de carne de vita ... papi un castron de insecte :)))

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu sunt rau, sunt realit asta e altceva ? Nu am inteles de ce ai ras asa pe blog la mine :)) si dc ai zis multumesc ? :X =))

    RăspundețiȘtergere
  10. Ehh :"> sicrit :))) daca-ti zic tre sa te omor ... intreaba pe Radu. El inca asteapta sa patrund miseleste in casa sa-l omor :)))

    RăspundețiȘtergere
  11. Pai daca tot comiti o crima, zi-mi cati anisori ai, nu de alta da sa stiu daca faci sau nu inchisoare :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu? Destui sa ajung la inchisoare si mult prea putini sa o iau razna daca primesc pedeapsa maxima :)))) ... dar stii tu vorba aia, nu se intreaba o femeie ce varsta are, dar asa sa nu zici ca-s baba`cloanta .. undeva intre 20 si 30 :))))

    RăspundețiȘtergere
  13. Ahahahahahahahhah, nu te-am intrebat in interes propriu daca ma intelegi ... ASL PLS =))) am sa ma gandesc ... daca nu imi dai cifra exacta :(

    RăspundețiȘtergere
  14. interes propriu ori ba :))) tot nu zic ... undeva intre :"> asa m-am invatat de mica :D sa las loc de "poate" :)))))

    RăspundețiȘtergere
  15. E bine ca ai peste 20 "esti vaccinata" E BINE ZIC :))

    RăspundețiȘtergere
  16. :))
    sa stii ca articolul este bun de pastrat in arhiva sa mai consultam ce si cum se mananca.
    urmaresc discovery si animal planet, am vazut multe documentare.
    am vazut documentare cu cei care faceau excursii in thailanda (asia) cam pe acolo, gandacii se vand la suta de grame sau la cornet :))
    de toate pe lumea asta :))
    super articolul! ce sa mai
    iar incheierea face deliciul articolului bine scris cu poezia Gandacelul
    P.S. e o vorba, ca mananci si pietre daca ti-e foame (asta as face eu, decat sa crontan un gandac in dinti)

    RăspundețiȘtergere
  17. :))))) bune si pietrele. Nu degeaba faceam supa de pietre cu namol cand eram mica :)))

    RăspundețiȘtergere
  18. N-as manca gandaci. N-as manca nimic foarte ciudat. Mai bine apa cu paine toata viata :))
    Pana la urma obiceiurile alimentare tin si de traditie, de cultura spatiului in care ne-am nascut. Le mai schimbam, dar nu dramatic.

    RăspundețiȘtergere
  19. Apa si paine, o varianta buna, ba chiar foarte buna as spune.
    Eu de multe ori stau si ma gandesc asa ... noi nefiind pusi in conditii extreme, nu cred ca ne cunoastem adevaratele limite. Eu una acum zic un "Nu!" hotarat dar ... daca ar fi sa fie vreo apocalipsa, nu stiu ... un cataclism ceva, sa se ajunga intr-o situatie groaznica asa cum se vede prin filme .. oare as mai zice "Nu!"? :))

    RăspundețiȘtergere
  20. Sigur ca in situatii extreme e posibil sa renuntam la multe dintre convingerile noastre. Eu chiar fusesem tentata sa scriu, in comentariul anterior, despre o alta situatie extrema. Ceva gen: ori mananci "asta" (ceva ingrozitor, desigur), ori vei muri! S-ar putea sa nu alegemm sa murim. Nu? Instinctul de supravietuire e totusi mai puternic.

    RăspundețiȘtergere
  21. Sunt sigur ca daca tara noastra ar trece prin momente foarte foarte grele, critice chiar, ne-am schimba meniul imediat. Cine stie, poate am manca chiar sobolani... Sunt destui in toate scarile de bloc. :))))

    RăspundețiȘtergere
  22. Really? Gandaci si larve? Pofta buna:)) o sa raman la stadiul de privit:))Pot sa fie ei oricat de gustosi si bogati in toate cele necesare organismului:)) Branza cu mucegai am mancat si mi'a placut de ce sa mint? dar nu stiu daca era facuta cum zici tu aici cu viermi si altele:))

    RăspundețiȘtergere
  23. @CostinC: am inteles ca e buna carnea de sobolan :))) si ca ar reprezenta o sursa de proteine destul de importanta in caz de foame :)))

    Zdwuby: :)))))) acum cand te gandesti ca e posibil sa fie facuta cum am zis eu ... ce parere ai? Sau mai bine zis ... ce senzatie iti lasa? :))))

    RăspundețiȘtergere
  24. Sa ne rugam totusi pentru planeta asta, sa se mentina sanatoasa si sa ne ofere tot ce ne place, ca altfel la gandaci ajungem. :))

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.