Hai să-i ascultăm măcar o dată.

duminică, 12 august 2012 · Posted in


Peste tot pe unde mă uit, în raport cu politica de astăzi este prezentată şi politica de acum 20, 40, 60 de ani. De ce toţi au senzaţia că se va întoarce totul la comunism? Ce a fost, a fost … dus să fie, nu?

Citind postarea lui Mutulică, m-am gândit să-mi iau inima în dinţi şi să-mi zic oful în legătură cu vremea de atunci şi cu bătrânii ce plâng comunismul. Toţi sărim pe ei şi îi criticam, le cerem socoteală pentru durerea ce o duc în suflet şi melancolia ce le copleşeşte gândurile. Cine suntem noi să facem asta? Interesant cum majoritatea celor ce au ceva de comentat în legătură cu asta, sunt cei ce trăiau în faşă sau se încălţau cu fesu` pe vremea aia. Aşa cum am zis, eu nu cred că dacă am trăi vremuri uşoare, aceşti bătrâni şi-ar mai plânge suferinţa unul altuia sau oricărui om dispus să le asculte trista poveste. Eu am ascultat poveşti despre comunism, foarte multe din ele spuse de membrii familiei mele. Nimeni nu a zis că a fost uşor, dar toţi au fost de acord că erau condiţii pe vremea aia. Ce? Se stătea la coadă pentru pâine şi lapte? În ziua de astăzi câţi nu mor de foame din simplul fapt că nu au un serviciu, nu au un venit din care pot trăi? 

Să zic aşa … toţi plâng perioada bună a ceea ce a însemnat comunism. 

Nimeni nu vrea înapoi tirania de atunci, subjugarea învăţământului şi inexistenţa unei opinii proprii. Vă zic eu că aşa gândesc toţi bătrânii din zilele noastre. Mă uit la ei şi le dau dreptate. Am ajuns într-o situaţie oribilă. Cei din partid se bat pentru bani şi putere, pentru interese proprii şi uită să mai privească în jos, acolo de unde au plecat. Vezi bătrâni nenorociţi peste tot, fără case, fără bani după o viaţă de muncă, fără medicamente ce poate nouă ni se par nefolositoare acum fiind tineri, dar care pentru ei reprezintă alinare fizică, pentru cei ce vor să vadă … bătrâneţile nu sunt uşoare. Credeţi că pentru ei este uşor? Ce mai poţi face tu, la o vârstă înaintată, fără o sumă de bani (fie ea şi modestă)? Noi suntem tineri, putem. Vrem … plecăm în lumea largă, am uitat de tot şi toate. Dar ei?

Toţi îi batjocoriţi pentru că l-au votat pe Băsescu atunci. De ce? Credeţi că ei ştiau? Ei doar speră că poate până la sfârşitul vieţii amărâte ce o duc, să mai vadă o rază de lumină în acest timp haotic. O să spuneţi că aberez sau scriu prostii inventate. Nu sunt inventate. Am avut ocazia să dau peste oameni bătrâni fel şi fel, oameni care suferă, oameni care trăiesc bine, oameni cărora nu le pasă … şi tuturor le-am oferit fie ele şi 5 minute din viaţa mea. Am aplecat urechea la suferinţa lor şi mă bucur că am făcut-o, într-un fel mă simt împăcată cu mine că nu sar la gâtul lor să-i jumulesc de vii. Poate unii nu merită, dar nu sunt tot oameni? Acum să vă întreb ceva (pe voi cei care credeţi că spun prostii): Cat suflet aveţi să vă uitaţi la un bătrân ca la un nimic şi să-l criticaţi pentru ceea ce-i tânjeste inima?

24 Responses to “Hai să-i ascultăm măcar o dată.”

  1. Buna DIMI :D Ce bine ma simt cand isi aminteste lumea de mine :D:)).Revenind la subiect, trebuie sa fim alaturi de cei care au trecut prin acel regim :) ZI faina

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu am scris ceva asemanator la un moment dat ;)
    Bine, eu m-am rezumat la treaba cu blamatu' batranilor.
    Oricum, mi-ar prinde bine sa-ti stiu varsta ca sa-ti inteleg ceva mai bine rationamentu' :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi iau curajul în dinti si scriu eu prima! Desii nu am votat pe nimeni ptr ca ne mai traind în Romania am considerat ca voi trebuie sa va "organizati", mi-am mai spus opinia si într-un mail. Intrebarea a fost, pe cine ai vota? Da, nu mai sunt la a doua tinerete si asa cum am scris nu mai traiesc acolo de foarte mult timp... dar privesc situatia de acolo cu ochii pe care "vestul" o priveste si pentru noi astia "vesticii" si pentru batranii Romaniei se pare ca Basescu e raul mai putin rau dintre "rai" de pe liste... Acum sper ca sa nu faci si tu ca persoana cu mailul... si sa ma înjuri ca doar mi-am spus numai opinia. Votul îl pastrez pentru tara unde locuiesc! Asa este democratic. O duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Mutulica: nu-i asa? :))) ... vezi sa nu te inveti! :D

    @Gabi: si mutulica incerca sa afle dar nu i-am zis ... dar cred ca ar fi bine sa lamuresc odata pentru totdeauna, pentru toti cei interesati (si zdwuby voia sa stie, din cate am vazut). Nu vreau sa fac colectie de intrebari pe tema asta si dupa sa ziceti ca-s chitra. Am 24 de ani ... nah ca am zis si asta! :))
    Cat despre rationament, nu stiu zau cata legatura are cu varsta, am vazut fel si fel de cazuri si eu personal m-am convins ca nu le are "nici in clin, nici in maneca".

    RăspundețiȘtergere
  5. Cand eram prin facultati, in tineretea-mi, am avut un profesor de filo(z)sofie care mi-a explicat ca e sanatos sa lasi anumiti factori in ecutie.
    Ma opresc aici.
    Nu vreau sa continui subiectul asta.
    Eu am avut o singura scapare pe subiectul asta (aici: http://entertrainer.tv/2012/07/de-ce-nu-ne-mai-ascultam-batranii/)

    RăspundețiȘtergere
  6. Vaiii esti mai tinerica .... ca mine :)) :D

    RăspundețiȘtergere
  7. @Minnie: niciodata! Eu mereu am respectat parerile din jur ... iar in ceea ce priveste aceasta tema, cu atat mai mult. Daca as avea 80 de ani si as fi trait atunci cine stie ce chinuri groaznice sau o viata de vis ... poate acum as fi strigat in stanga si in dreapta, dar nu. Fiecare are dreptul la o parere si nu-mi pica urechile daca o ascult.
    O zi frumoasa si tie!

    RăspundețiȘtergere
  8. @Gabi: am sa intru sa citesc articolul, chiar sunt interesata de ceea ce ai scris pe tema asta.

    @Mutulica: ... ca sa vezi! :))))

    RăspundețiȘtergere
  9. Ai pus mult suflet , dragoste si respect pentru batrani.
    O sa scriu si aici vorbele unui batran: " Pe vremea aia, nu aveam ce cumpara. Acum avem ce cumpara, dar nu avem cu ce!". Stii care este culmea: ei au inteles democartia cel mai bine! Ei se duc la vot si indiferent cum voteaza, isi exprima optiunea! Alt aspect: prefera sa moara de foame , decat sa ramana cu datorii la telefon, lumina, intretinere etc...
    Tot respectul pentru batranii nostri si poate invatam totusi ceva de la ei !

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu unul am prins o bucatica din perioada aceea.
    Nu-mi aduc aminte de lipsuri, nu am avut libertati incalcate decat de dirigintele meu din liceu care avea o problema cu mustata si frizura mea, in general cu atitudinea mea. (Era si secretar de partid)
    Am trecut si prin Revolutie :( ca si student, am avut si intalniri cu minerii lui Iliescu, l-am avut profesor pe Roman pe care il apreciez in continuare.
    Problema pe care o avem acum este doar una de Constitutie.
    Daca nimeni n-o respecta, de ce o mai avem?
    Multi ani inainte O.V., e o varsta tare frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  11. Asa este, merita respect, dar pacat ca nu-l primesc. De multe ori nici ei nu stiu ce doare cel mai mult, lipsa de respect sau lipsa de respect ce uneori vine chiar din partea familiei.

    RăspundețiȘtergere
  12. Pai oameni fara minte care sa critice aiurea pe cei in varsta sunt destui. Dar criticii nu se gandesc la munca batranilor pe santierele de constructii, la drumuri, hidrocentrale etc. Dupa 1989 fabricile, intreprinderile unde lucrau foarte multi s-au vandut pe nimic sau au fost bagate in faliment in mod deliberat. Iar cei care s-au imbogatit nejustificat in ultimii 22 de ani sunt in marea lor majoritate fosti reprezentanti de seama ai vechiului regim ceausist.

    RăspundețiȘtergere
  13. Cei batrani isi aduc aminte cum isi permiteau sa plece si ei cateva zile la mare, cum era plata la intretinere nu prea mare, cum ne imbracam toti cam la fel , fara fitze, caciula de vulpe argintie nefiind un lux si cum gaseai medicamente ieftine la farmacie.Cei tineri invidiaza vremurile netraite de ei cand statul iti dadea casa si serviciu, cand daca aveai carte , aveai parte, merita sa inveti.Dar mai toti uita cum erau noptile in bezna si in frig, cum iti tineai copiii cu orele la coada, sa li se dea si lor o plasa de cartofi, ca si ei sunt persoane,cate femei au murit din cauza avorturilor, neavand optiunea contraceptiei si cum stateam cu urechea lipita clandestin de radio sa aflam ce e prin lume de la Europa Libera.Avem o memorie foarte selectiva...

    RăspundețiȘtergere
  14. Mie mi-a placut cum ai scris despre batranii nostri. Pari mult mai matura in gandire decat ar presupune anii pe care ii ai.
    Sa stii ca iti impartasesc punctul de vedere. Sigur ca erau si lucruri nu foarte bune atunci, erau si multe frustrari, dar, punand una peste alta si socotind...da cu plus. Vremea in care au trait parintii nostri a fost mai buna decat se lasa acum sa se inteleaga. Eu am prins o bucatica din ea :)

    RăspundețiȘtergere
  15. @Radu: Deci ai fost rebel cand erai tanar, ah? :))) .... multumesc de urari.

    @Cristi: putini sunt cei ce se gandesc si la altceva in afara de ei sau la trecut ... mizeaza pe viitor si poate fac bine, dar fiecare actiune are un risc.

    @Adelina: asa cum am zis ... au fost parti bune si parti rele, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-i batjocorim.

    @Elly: multumesc vis-a-vis de "Pari mult mai matura in gandire decat ar presupune anii pe care ii ai." ... cat despre vremurile apuse ale comunismului, ma bucur ca gandim la fel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, am fost sincera. Nu ai pentru ce multumi. :) Te pup!

      Ștergere
  16. O.V. tânăr sunt şi acum!
    Păcat că nu te uiţi şi la răspunsurile care le dau la comentariile puse de tine pe blogul meu.

    RăspundețiȘtergere
  17. Pai daca nu ma tragi de maneca :D ... mai zii bre si tu din cand in cand, mai trage-ma de zurechi [-( :))))

    RăspundețiȘtergere
  18. ..nu este vorba despre bătrâni și tineri, în raport cu ce a fost și ce este...este vorba despre a spune ceva dacă ai trăit atunci și acum....apoi a compara corect, sigur cu un oarecare grad de obiectivitate. Nici în trecut batrânii nu o duceau bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu o duceau bine 100% dar ... se descurcau mai bine atunci.

      Ștergere
  19. Sunt multe cazuri in care este greu sa fi si tanar acum..sunt foarte multe persoane cu probleme de sanatate care le impiedica sa munceasca sa se poata intretina, sa poata sa TRAIASCA...atat doar sa traiasca nu sa se rasfete si sa traiasca in lux, doar cat sa supravietuiasca. Sunt tineri care pot si nu vor, si mai sunt si tineri care vor, dar nu au unde...ei totusi mai fac cumva mai pleaca mai se intorc...dar batran fiind unde te mai duci?Ce ar trebui sa mai faci?
    ps. Am omis articolul asta pentru ca inceputul imi parea unul politic si pe cat posibil incerc sa evit subiectul(nu prea il agreez:)) ) dar uite ca pierdeam 'dezvaluirea' ta:( >:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vezi cum era sa ratezi? :))))) ... nici mie nu-mi place politica si sa scriu despre politicieni ma plictiseste :)) ... deci nu-ti fa griji, pe aici nu ai sa vezi astfel de subiecte decat daca se intampla vreo minune minunata :D

      Ștergere

Un produs Blogger.